Türkiye'nin nükleer enerji politikaları ve son yıllarda yapılan nükleer santral yatırımları hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye, enerji ihtiyacının artması ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla nükleer enerji santralleri inşa etme kararı almıştır. Nükleer enerjinin kullanımı, çevresel faktörlere bağlı olarak çeşitli riskler içermektedir ancak aynı zamanda temiz bir enerji kaynağı olarak da kabul edilmektedir.
Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinde inşa edilmektedir. Santralin inşaatı 2018 yılında başlamış olup, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom tarafından yapılması planlanmaktadır. Santral, dört adet VVER-1200 reaktörü içerecek ve toplam kapasitesi 4800 MW olacaktır. Santral, tam kapasiteye ulaştığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %10'unu karşılayacak.
Türkiye'nin ikinci nükleer enerji santrali Sinop Nükleer Güç Santrali, Sinop ilinde inşa edilmektedir. Japon-Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ve Fransız-Areva ortaklığı tarafından yapılacak olan santral, 4 adet Atmea-1 reaktörü içerecek ve toplam kapasitesi 4800 MW olacaktır. Santralin inşaatı 2021 yılında başlamıştır ve tam kapasiteye ulaşması 2028 yılında planlanmaktadır.
Türkiye'nin nükleer enerji politikaları, enerji arz güvenliğini sağlamak ve enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla çeşitli yatırımları içermektedir. Ancak, nükleer enerji santralleri çevre ve sağlık riskleri taşıdığından, bu yatırımların yapılması tartışmalı bir konudur ve kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir.
Cevabınızı eklemek için Giriş yapmalısınız
Sorunuzu sorun, soruları cevaplayın ve para kazanın.